Oldal kiválasztása

Romolo Venucci (1903-1976): 15db Rijeka /Fiume/ óvárosát ábrázoló linóleummetszet mappa

30 000Ft

A lapok mérete: 31,5 x 24 cm.

Linóleummetszet-papír, többségük 1949 és 1951-ben készült és Rijeka történelmi belvárosát ábrázolja.

1 készleten

Hordozó: papír
Eredetiség: eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre: igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?: igen

Romolo Venucci ( Wnoucsek ) (1903–1976) olasz-horvát festő és szobrász. Őt tartják Rijeka legnagyobb képzőművészének a 20. században.

Romolo cseh, magyar és szlovén származású volt. Apja, Antal Wnoucsek, Pécsről a Rijekába költözött . Hat gyerme beolvadt a helyi olasz ( fiumi ) kultúrába (Rijeka/Fiume többnemzetiségű városa akkoriban a Magyar Királyság része volt, és főleg olaszok és horvátok lakták). Romolo a budapesti Magyar Királyi Rajziskolában végzett .

Mire visszatért szülővárosába, az bekerült az Olasz Királyságba. 1935-ben úgy döntött, hogy cseh vezetéknevét olaszosabb formára változtatja. Számos közmunkát is végzett.

A második világháború után Fiume Horvátországhoz került Jugoszlávián belül, ami miatt olasz lakosságának nagy része végleg elhagyta a várost. Romolo és ikertestvére, a mérnök és orgonaművész, Remo azonban maradtak. 1946 -ban Venucci, Jakov Smokvina, Vinko Matković és Vilim Svečnjak társaságában, a Horvátországi Képzőművészek Szövetségének, a mai Fiume Vizuális Művészek Társasága városi tagozatának alapítója volt.

Venucci műveinek szisztematikus összegyűjtése a Fiume Horvát Tengermelléki Tengerészeti és Történeti Múzeumban 1971 -ben kezdődött, miután sikeresen megszervezték a „Fiume óvárosa a festők szemében” című kiállítást. Ma a gyűjtemény összesen 80 műből áll. Ezek olyan festmények, amelyek elsősorban a múzeum küldetésével összhangban dokumentálják és illusztrálják a város korábbi megjelenését az Óvárost, a Hajókat a kikötőben stb.